poniedziałek, 7 listopada 2011

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy znany jest chyba wszystkim i pasuje prawie do wszystkiego: klusek śląskich, kopytek, placków ziemniaczanych, kaszy czy też po prostu ziemniaków. Oto mój sposób na ten sosik z dodatkiem papryki.




Składniki:

1/2 kg szynki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
bulion do podlewania (może być z kostki)
1/2 kubeczka śmietany i łyżka mąki do zagęszczenia

Przyprawy:
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, papryka ostra lub chilli




Mięso kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka a czosnek ścieramy na tarce. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony, następnie wrzucamy warzywa, przyprawiamy. Gdy cebulka będzie szklista, podlewamy wszystko bulionem i wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy pod przykryciem, podlewamy bulionem gdy wyparuje, aż do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie już gotowe mieszamy w kubeczku śmietanę z mąka i kilkoma łyżkami gorącego wywaru , gdy pozbędziemy się wszystkich grudek wlewamy do mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut do zgęstnienia i gotowe!

1 komentarz:

  1. Lubimy bardzo! Piękne danie - kolorowe i jakie smakowite!
    Miłego wieczorku ;)

    OdpowiedzUsuń