Szybka, smaczna i zdrowa zupa. Pamiętam ją z wakacji z dzieciństwa spędzanych u cioci.
450 g mrożonego szpinaku
włoszczyzna
ziele angielskie, liść laurowy
kilka ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
cebula
kwaśna śmietana
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone zioła
Warzywa pokrojone na kawałki (lub starte, jak kto lubi) razem z listkiem i zielem zagotować w garnku. Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę, gdy będzie szklista dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki, a do cebuli i czosnku nierozmrożony szpinak. Po około 5 minutach wrzucić zawartość patelni do garnka, gotować do miękkości warzyw, doprawić solą i pieprzem, gałką, suszonym majerankiem oraz koperkiem. Zabielić śmietaną (ja lubię jak jest dużo śmietanki) i gotowe. Szybko i smacznie :)
Kocham szpinak <3
OdpowiedzUsuń